Μπρούμυτα, ανάσκελα ή στο πλάι: Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου

  • Κατηγορία Υγεία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Κάθε στάση ύπνου έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μερικές μάλιστα έχουν και οφέλη που δεν φαντάζεστε όπως π.χ. αντιγηραντική δράση! Άλλες δεν συστήνονται για όσους ροχαλίζουν, εκτός και αν κοιμούνται χωρίς παρέα...

Στο πλάι αγκαλιά με το μαξιλάρι, ανάσκελα με τα χέρια απλωμένα ή με την κοιλια στο στρώμα, η στάση που επιλέγουμε κάθε βράδυ να κοιμηθούμε εκτός του ότι συχνά αποτελεί μια ασυνείδητη επιλογή και μια θέση στην οποία το σώμα μας προσαρμόζεται αυτοβούλως, ενέχει και ορισμένα οφέλη υγείας, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Ας τα δούμε με τη βοήθεια των ειδικών που μελετούν τον ύπνο.

Αρχικά να σημειωθεί ότι η στάση του ύπνου τείνει να αλλάζει με την ηλικία, τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να εκδηλωθούν, αλλά και την εγκυμοσύνη όπως επισημαίνει η νευροεπιστήμονας και ειδικός στον ύπνο δρ Chelsie Rohrscheib.

Επομένως μπορεί στα 30 μας να κοιμόμαστε μπρούμυτα χωρίς να το σκεφτόμαστε, αλλά καθώς τα χρόνια περνούν το σώμα μας αρχίζει να στρίβει προς το πλάι, ώστε να μην επιβαρύνεται η μέση ή αν κοιμόμαστε ανάσκελα ένας ενοχλημένος σύντροφος μας στρίβει στο πλάι λόγω του ροχαλητού.

Κάθε στάση ύπνου όμως έχει οφέλη και μειονεκτήματα τα οποία αναφέρονται στη συνέχεια:

Μπρούμυτα

Στα πλεονεκτήματα ότι είναι μια στάση ευεργετική για την πλάτη και τις αρθρώσεις.

Επίσης κάτι που πολλοί αγνοούν, είναι μια στάση ιδιαίτερα φιλική με το δέρμα που προφυλάσσει από τις ρυτίδες και συχνά συστήνεται ως πρακτική αντιγήρανσης.

Το ροχαλητό και η επιδείνωσης της άπνοιας καθώς και τη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ανήκουν τα μειονεκτήματα αυτής της στάσης ύπνου.

Στο πλάι

Θεωρείται μια θέση με πολλά πλεονεκτήματα: μειώνει το ροχαλητό, δεν ασκεί πίεση στα όργανα και επιλέγεται συνήθως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και από όσους έχουν προβλήματα στη μέση.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, ενώ μπορεί να προκαλέσει δυσφορία λόγω πίεσης στις αρθρώσεις.

Παίζει ρόλο σε ποιο πλάι κοιμόμαστε; Τα διαθέσιμα στοιχεία σύμφωνα με την δρ Rohrscheib δίνουν το προβάδισμα στην αριστερή πλευρά του σώματος. Θεωρείται ότι όταν κοιμόμαστε στην αριστερή πλευρά βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Επίσης αυτή η πλευρά θεωρείται ότι προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση για όσουν υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση λόγω της βαρύτητας και της ανατομίας του στομαχιού και του οισοφάγου.

Μπρούμυτα

Σε αυτή τη στάση συχνά επιβαρύνεται η μέση και ο αυχένας, ενώ δεν θεωρείται φιλική για το δέρμα.

Στα πλεονεκτήματα της στάσης όμως, είναι το γεγονός ότι μείωνει την άπνοια και το ροχαλητό.

Πηγή: ygeiamou.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ