Πώς η αποχή από το γυμναστήριο δεν θα κάνει ζημιά στους μυς σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι επιστήμονες λένε ότι το τρέξιμο με τη μέθοδο HIIT, θα σε οδηγήσει να επιστρέψεις το ίδιο μυώδης στο γυμναστήριο μετά την άρση του locdown.

Το κατά πόσο επηρεάζεται ο όγκος και η γράμμωση των μυών έπειτα από μια μακρά αποχή από τις προπονήσεις στο γυμναστήριο, απασχολούσε επί πολλά χρόνια την επιστημονική έρευνα. Και να που τώρα, εν μέσω πολύμηνης καραντίνας, τα δεδομένα έρχονται να σε καθησυχάσουν: "Ο ρυθμός απώλειας μυϊκής μάζας εν πλήρει απραξία δεν υπερβαίνει το 12% για διάστημα ενός μηνός", λέει μια μελέτη πάνω σε αθλητές και bodybuilders, που δημοσιεύει το Healthline Media, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις που έχει η αποχή από την γυμναστική στην καρδιαγγειακή απόδοση.

Τα καλά νέα από την μελέτη είναι οι μύες θα επανέλθουν σύντομα στην αρχική τους πληρότητα μετά από δυο εβδομάδες επανεκκίνησης των προγραμμάτων υπερτροφίας και γράμμωσης (επειδή οι μύες έχουν "μνήμη"), αλλά η επαναφορά της γενικής καλής φυσικής κατάστασης μπορεί να ξεπεράσει τις έξι εβδομάδες –εάν μιλάμε για ολική αποχή από κάθε σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Γι’ αυτό οι επιστήμονες συμβουλεύουν:

Ακόμη και εάν δεν μπορείς να ασχοληθείς με ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη μέσα στο σπίτι, επωφελήσου από αερόβιες προπονήσεις (όπως το τρέξιμο στο δρόμο), όσο καιρό τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά. Επιπλέον, φρόντισε κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους να διέπεται από τον βασικό κανόνα της μεθόδου HIIT: 3 λεπτά σπριντ, 5 λεπτά jogging, 2 λεπτά γρήγορο περπάτημα, κ.ο.κ. επί όσα σετ αντέχεις, με ελάχιστο χρόνο ολοκλήρωσης του προγράμματος τα 60 λεπτά.

Και αν νομίζεις ότι μια συστηματική προπόνηση HIIT-cardio δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθειά σου να αποκτήσεις σοβαρή μυϊκή μάζα ή να διατηρήσεις ακέραια την ήδη υπάρχουσα, μια άλλη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Καρολίνας δείχνει ότι η χρόνια έκθεση των μυών σε παρατεταμένες προπονήσεις αντοχής αυξάνουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Πράγμα που σημαίνει ότι 30 έως 45 λεπτά καθημερινού jogging μπορεί να αυξήσει περισσότερο τον μυϊκό όγκο σου, χάρη στην περισσότερη καύση πλεονάζοντος λίπους.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ