Τι ακριβώς συμβαίνει στους άντρες μετά τα 30

  • Κατηγορία Man
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Κάποια πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις για την τεστοστερόνη σου.

Η τεστοστερόνη θεωρείται η κατεξοχήν αντρική ορμόνη όχι μόνο επειδή παράγεται στους όρχεις, αλλά επειδή ορίζει τα τυπικά αντρικά χαρακτηριστικά, όπως το βάθος της φωνής, την ανάπτυξη τριχοφυΐας στο σώμα και στο πρόσωπο, την μυϊκή υπεροχή και τη σεξουαλική ορμή. Ωστόσο, η παραγωγή της ορμόνης της αρρενωπότητας έχει ημερομηνία "λήξης", με αρκετά δυσάρεστα αποτελέσματα στον οργανισμό και τη λίμπιντο.

Σταδιακά: ψυχολογικές διαταραχές -με κυριότερη την κατάθλιψη-, συρρίκνωση του μυϊκού ιστού και της οστικής πυκνότητας -με κυριότερα συμπτώματα τους ευκολότερους τραυματισμούς- και, κυρίως μειωμένη σεξουαλική διάθεση –με επόμενο στάδιο, μια πιθανή εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.

Όλα ξεκινούν από την τεστοστερόνη
Από πότε ξεκινά αυτή η μείωση της τεστοστερόνης; Οι γιατροί λένε πως τα επίπεδα παραγωγής της ελαττώνονται φυσιολογικά γύρω στο 2% ετησίως από τα 30 και μετά. Αλλά αυτό, ευτυχώς, δεν ισχύει για όλους. Οι έρευνες δείχνουν ότι για κάθε χίλιους άνδρες, μόνο πέντε υποφέρουν από υπογοναδισμό (μια διαταραχή στην οποία οι όρχεις δεν λειτουργούν ή υπάρχει γενετική ανικανότητα στον υποθάλαμο να εκκρίνει κανονικές ποσότητες ορμόνης).

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του NHS -το βρετανικό ΕΣΥ- μια ελεύθερη πτώση στα επίπεδα τεστοστερόνης από τα 30 και μετά δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον υπογοναδισμό και μπορεί να προκαλέσει έναν μακρύ κατάλογο ανεπιθύμητων ενεργειών, που έχουν να κάνουν με βασικές καθημερινές λειτουργίες ενός καθ’ όλα υγιούς άντρα.

Απώλεια οστικής πυκνότητας και χαμηλότερη λίμπιντο
"Σωματικά, η μείωση της τεστοστερόνης οδηγεί σε γρηγορότερη κόπωση των μυών και των αρθρώσεων, αλλά και στην εμφάνιση μεγαλύτερου ρίσκου τραυματισμού στα οστά. Πνευματικά, αυτή η ορμονική αλλαγή, συνδέεται με δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία, δυσθυμία και κατάθλιψη. Ερωτικά, εμφανίζεται έντονα μειωμένη σεξουαλική επιθυμία", λέει ο ουρολόγος Landon W. Trost, από την κλινική Mayo.

Οι επιλογές θεραπείας, οι οποίες αποσκοπούν στην αναβάθμιση της παραγωγής τεστοστερόνης και στην αναπτέρωση των επιπέδων δύναμης, ενέργειας και λίμπιντο, είναι ποικίλες (κατά βάση φαρμακευτικές), ωστόσο, ο Dr. Trost επιμένει ότι αν μπεις σε μια τέτοια διαδικασία, οι παρενέργειες είναι αναπόφευκτες (καρδιαγγειακά προβλήματα, ενδοκρινολογικές διαταραχές, ραγδαία αύξηση λίπους σε όλο το σώμα κλπ). "Μαγική συνταγή δεν υπάρχει.

Όμως, υιοθετώντας μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή με έμφαση στις άπαχες πρωτεΐνες, ακολουθώντας ένα συστηματικό πρόγραμμα προπόνησης μυϊκής υπερτροφίας και επιμένοντας σε καθημερινές πρακτικές αποβολής του άγχους, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, μπορείς να διατηρείς τα επίπεδα της τεστοστερόνης σου σε υψηλά φυσιολογικά όρια και να καθυστερείς το ρυθμό πτώσης της", τονίζει ο γιατρός.

Και συνεχίζει: "Η εξωγενής χορήγηση τεστοστερόνης για άνοδο των επιπέδων της εφαρμόζεται για καθαρά θεραπευτικούς λόγους και μόνο στην περίπτωση που τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα σου είναι παθολογικά χαμηλά και ταυτόχρονα να εκδηλώνονται κλινικά συμπτώματα από πολύ νεαρή ηλικία, τουλάχιστον πριν τα 30".

 ACTIVEBODY B1

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ