Σελήνιο: Ένα σημαντικό μέταλλο που χρειάζεται ο οργανισμός σου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μπορεί να μην έχεις ακούσει ποτέ για το σελήνιο, αλλά αυτό το καταπληκτικό θρεπτικό συστατικό είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Χρειάζεται μόνο σε μικρές ποσότητες, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο σε σημαντικές διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Τα οφέλη του σεληνίου για την υγεία

1. Δρα σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις στα τρόφιμα που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσιολογικά υποπροϊόντα διεργασιών όπως ο μεταβολισμός που σχηματίζονται στο σώμα μας καθημερινά. Μπορεί να έχουν κακή φήμη, αλλά οι ελεύθερες ρίζες είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Εκτελούν σημαντικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του οργανισμού από ασθένειες. Ωστόσο, πράγματα όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική ποσότητα ελεύθερων ριζών. Αυτό οδηγεί σε οξειδωτικό στρες, το οποίο βλάπτει τα υγιή κύτταρα. Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος, καθώς και με την πρόωρη γήρανση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Τα αντιοξειδωτικά όπως το σελήνιο βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες διατηρώντας τον αριθμό των ελεύθερων ριζών υπό έλεγχο.

2. Προστατεύει το θυρεοειδή

Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, καθώς τον προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην έκκριση θυρεοειδοτρόπους ορμόνης. Ένας υγιής θυρεοειδής αδένας είναι σημαντικός, καθώς ρυθμίζει το μεταβολισμό και ελέγχει την ανάπτυξη και το σωματικό βάρος. Η ανεπάρκεια σεληνίου έχει συσχετιστεί με παθήσεις του θυρεοειδούς όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ένας τύπος υποθυρεοειδισμού στον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα.

3. Βελτιώνει τη διάθεση

Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της νόσου Hashimoto, και να βελτιώσει τη διάθεση, προάγοντας ένα αίσθημα ευεξίας.

4. Ενισχύει τις λειτουργίες του οργανισμού

Μια διατροφή πλούσια σε σελήνιο μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την καρδιά σου υγιή, καθώς τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

5. Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια νόσος που προκαλεί απώλεια μνήμης και επηρεάζει αρνητικά τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Το οξειδωτικό στρες πιστεύεται ότι εμπλέκεται τόσο στην εμφάνιση όσο και στην εξέλιξη νευρολογικών ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος Αλτσχάιμερ, ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου στο αίμα.

Πηγή: esquire.com.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ