Πώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που δείχνουμε την εμπιστοσύνη μας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η Rachel Botsman, ειδικός σε θέματα ανταλλακτικής οικονομίας και στο πώς σχετίζεται με την τεχνολογία έχει την εξήγηση.

Η τεχνολογία έχει προοδεύσει σε τέτοιο βαθμό που πράγματα που μέχρι πριν από λίγα χρόνια σου φαίνονταν αδύνατα ή έπαιρναν άπειρο χρόνο για να πραγματοποιηθούν, πλέον όχι μόνο γίνονται αλλά τα θεωρούμε και δεδομένα. Πολλές φορές μάλιστα αναρωτιόμαστε πώς ζούσαμε χωρίς αυτά; Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να σταθείς στην ουρά για να πληρώσεις τους λογαριασμούς, πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες (ΟΚ δεν έχουν λυθεί απόλυτα αλλά) λύνονται μέσω διαδικτύου, η ανάζητηση σπιτιών γίνεται online κ.ο.κ. Ωραία και καλά όλα αυτά αφού σου εξοικονομούν χρόνο αλλά τι έχει αλλάξει στο θέμα της εμπιστοσύνης;

Η Rachel Botsman, έχοντας περάσει μια δεκαετία με θέματα ανταλλακτικής οικονομίας και ερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη, είναι αυθεντία στο ζήτημα και μοιράζεται κάποιες σκέψεις, που αξίζουν την προσοχή σου. Το 2009 έγραψε ένα βιβλίο, το What's Mine Is Yours, και καταπιάστηκε με την ανταλλακτική οικονομία. «Υπήρχαν πάντα δύο πράγματα που με ενδιέφεραν. Το ένα είναι πώς μπορείς να φέρεις στην επιφάνεια μέσω της τεχνολογίας την αξία κάποιων πραγμάτων και το δεύτερο η εμπιστοσύνη», αναφέρει η Botsman.

Αυτό που, όπως λέει, διαπίστωσε είναι ότι ανεξάρτητα αν πρόκειται για τράπεζες, κυβέρνηση, media, εκκλησία κ.ά. αυτή η θεσμική εμπιστοσύνη που είναι πολύ σημαντική σε μια κοινωνία καταρρέει με ανησυχητικούς ρυθμούς. Παρατήρησε ότι αυτά τα συστήματα δεν είναι καλύτερα αλλά ακόμα προσκρούουν σε ανθρώπινα λάθη, στην απληστία και στις δυνάμεις της αγοράς. «Είναι πολύ δύσκολο να έχεις ένα αποκεντρωμένο σύστημα επειδή πάντα θα καταλήγεις σε κάτι που θα είναι στο επίκεντρο και θα έχει το μονοπώλιο της εξουσίας. Αυτό που με τρομάζει είναι η αδυναμία οργανισμών να αναθεωρήσουν το πώς χτίζεται η εμπιστοσύνη και του τι πρέπει να γίνει όταν αυτή χαθεί».

«Όμως η κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εμπιστοσύνη. Αν χαθεί θα βρει μια άλλη μορφή και κάτι τέτοιο έχει συμβεί στις οικονομικές υπηρεσίες, από τον δανεισμό μέχρι το Bitcoin, το γνωστό ψηφιακό νόμισμα. Και έπειτα χάρη στην τεχνολογία γίνονται μεταφορές χρηματικών κεφαλαίων χωρίς μεσάζοντες και χτίζονται κοινωνικοί δεσμοί με ανθρώπους. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε στο παρελθόν», συμπληρώνει.

Παρόλο όμως που πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά η Botsman παρατηρεί ότι και πάλι δημιουργούνται μονοπώλια. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την γνωστή σε όλους Airbnb, όπου μπορείς να νοικιάσεις το σπίτι σου ή το σπίτι κάποιου. «Αυτή η πλατφόρμα έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να βγάλουν χρήματα από το σπίτι τους από την άλλη όμως έγινε ο κυρίαρχος παίκτης στη συγκεκριμένη αγορά».

Ένα άλλο παράδειγμα, το οποίο όμως έχει να κάνει με τις ηγετικές ικανότητες κάποιου, ήταν ο Gerard Ryle, ο τύπος που κατάφερε να συντονίσει 300 δημοσιογράφους ώστε να δημοσιεύσουν όλοι την ίδια μέρα τα αρχεία των Panama Papers, του μεγαλύτερου σκανδάλου φοροδιαφυγής του αιώνα. Ο καθένας δούλευε για το μέσο που εκπροσωπούσε αλλά χάρη σε αυτόν κανείς δεν το διέρρευσε πρώτος.

Ωστόσο πεποίθηση της Botsman είναι ότι η τεχνολογία, όσο γρήγορα και αν εξελίσσεται, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους μέσα στις σχέσεις. «Οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο σε ό,τι και αν κάνεις και όχι η τεχνολογία».

Πηγή: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ