Αντιιδρωτικό ή αποσμητικό; Τι είναι καλύτερο σύμφωνα με την επιστήμη

  • Κατηγορία Style
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μία επιστημονική ματιά στη μασχάλη σου.

Όταν τα νερά τρέχουν ορμητικά από τις μασχάλες σου αναδίδοντας οσμές… απόκοσμες, τότε ξέρεις πως ήρθε η ώρα να απλώσεις κάτι από κει κάτω. Αποσμητικό ή αντιιδρωτικό; Ιδού η απορία.

Το σώμα σου έχει δυο διαφορετικούς τύπους ιδρωτοποιών αδένων: τους αποκρινείς (που υπάρχουν σε μέρη όπως η μασχάλη, η βουβωνική περιοχή και, παραδόξως, στις βλεφαρίδες) και τους ενδοκρινείς αδένες που υπάρχουν σε όλα τα άλλα μέρη και είναι μονίμως ενεργοί, καθώς η δουλειά τους είναι να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Αντίθετα, οι αποκρινείς αδένες αποκρίνονται ταχύτατα σε καταστάσεις συναισθηματικού στρες, όπως όταν ανεβαίνει η αδρεναλίνη ή όταν κάνεις σεξ και βέβαια, όταν είσαι υπερβολικά πιεσμένος -στη δουλειά ή στην καθημερινή ζωή. Δυστυχώς, τα βακτήρια λατρεύουν τον λιπαρό, κολλώδη ιδρώτα που εκκρίνουν οι αποκρινείς αδένες και μαζί του, δημιουργούν ένα πολύ δυσάρεστο όξινο μείγμα.

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει μια τεράστια αγορά αφοσιωμένη στο να καλύπτει οποιαδήποτε οσμή τέτοιου είδους. Είναι τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά. Τα πρώτα, απλά καλύπτουν τις δυσάρεστες οσμές του ιδρώτα σου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Και είναι τελείως άκακα, καθώς εξατμίζονται σταδιακά. Τα δεύτερα, είναι φτιαγμένα για τη σκληρή δουλειά: να μην σε αφήνουν να ιδρώνεις. Ούτε στάλα. Αλλά εκεί ακριβώς είναι και η ιδιομορφία τους, που κάνει τους ειδικούς να ιδρώνουν από τις διαμάχες, με πεδίο αναφοράς το αλουμίνιο.

Πιθανό Αλτσχάιμερ και άλλες νόσοι
Μάλλον θα έχεις ακούσει ότι το αλουμίνιο είναι επίφοβο για ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ ή ακόμη και καρκίνου. Ωστόσο, κανένας επίσημος φορέας υγείας παγκοσμίως δεν έχει πιστοποιήσει κάτι τέτοιο όσον αφορά στις ποσότητες που εμπεριέχονται στα αντιιδρωτικά. Αυτό λοιπόν που πρέπει να σε ανησυχεί πραγματικά είναι αυτοί οι λεκέδες στις μασχάλες των πουκαμίσων σου. Αν δεν θέλεις, ωστόσο, να μπλέξεις με κανένα ρίσκο προτίμησε ένα προϊόν με φυσικά αντιβακτηριδιακά συστατικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να καλύπτουν την μυρωδιά του ιδρώτα χωρίς καν να ξηραίνουν το δέρμα. Υπάρχουν επίσης και αποσμητικά που παρασκευάζονται με προδιαγραφές αντιιδρωτικών, τα οποία χρησιμοποιούν στη σύνθεσή τους μαγειρική σόδα ή συστατικά φυτικής προέλευσης όπως σπόρους γκρέιπφρουτ και εκχύλισμα λειχήνας. Αν και δεν σταματούν τον ιδρώτα να πηγάζει από τους πόρους σου όπως ένα αντιιδρωτικό, εντούτοις μειώνουν την παραγωγή του –και τη δυσοσμία-.

Κάνε αυτό που πρέπει για τον έντονο ιδρώτα σου
Η παραγωγή του ιδρώτα έχει τεράστιες διαφορές από άτομο σε άτομο και από φύλο σε φύλο (οι άνδρες ιδρώνουν τέσσερις φορές περισσότερο από τις γυναίκες). Ο τρόπος για να διαπιστώσεις αν ανήκεις στην κατηγορία των ανδρών με υψηλά επίπεδα εφίδρωσης είναι να ψάξεις για κιτρινωπούς λεκέδες τις μασχάλες των πουκαμίσων σου. Εάν υπάρχουν, τότε το αποσμητικό δεν κάνει. Χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα αντιιδρωτικό. Οι μικροσκοπικοί κόκκοι αλάτων αλουμινίου στα συστατικά ενός τέτοιου προϊόντος (παρόλη την προαναφερθείσα επιστημονική αντιπαράθεση) φράσσουν τους πόρους των ιδρωτοποιών αδένων πριν προλάβουν να στάξουν ούτε μια σταγόνα ιδρώτα. Και η καλύτερη ώρα να το απλώσεις είναι πριν πέσεις για ύπνο, τότε που οι μασχάλες σου είναι ήρεμες και στεγνές. Έτσι, η χημική διεργασία λαμβάνει χώρα μέσα από τους πόρους αδρανοποιώντας την παραγωγή ιδρώτα για δυο μέρες (αυτό δε σημαίνει πως σταματάς να κάνεις κάθε πρωί ένα καλό ντους).

Πηγή: gr.askmen.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ