Πώς θα κάνεις την ντοπαμίνη που έχεις στον εγκέφαλό σου να δουλέψει για σένα

  • Κατηγορία Best life
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μάθε τα πάντα για την πιο τούρμπο-ουσία που διαθέτεις και θα σου χαρίσει απεριόριστη ενέργεια.

Δεν την παλεύεις άλλο. Κάθε μέρα βομβαρδίζεσαι όλο και πιο σφοδρά από έξτρα υποχρεώσεις και καθήκοντα που σκάνε στα ξαφνικά από τους «από πάνω», προσθέτοντας ακόμη περισσότερες ντάνες εκκρεμοτήτων στο εργασιακό πρόγραμμά σου.

Τα ίδια και χειρότερα στο σπίτι -ιδίως αν είσαι παντρεμένος με παιδιά.
Ο εγκέφαλός σου έχει αρχίσει να καίγεται. Κάθε σημείο του σώματός σου πονάει. Το στομάχι σου είναι διαρκώς κόμπος. Η ενέργειά σου είναι χαμηλότερη και από υπερήλικα.
Και τότε είναι που μπαίνεις στο φαύλο κύκλο των «σκληρών» βοηθημάτων:
> Περισσότεροι καφέδες για να επανεκκινήσεις τους νευρώνες του εγκεφάλου.
> Περισσότερη ζάχαρη για να απογειώσεις τις ικανότητες προσοχής και μνήμης.
> Περισσότερα πρόχειρα, μηχανικά γεύματα με βουλιμικές τάσεις.
> Περισσότερο αλκοόλ για να κατευνάσεις το burnout.

Εκείνο που μάλλον ποτέ δεν έχεις σκεφτεί, είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι εξοπλισμένος να χειρίζεται με καλύτερο -και καθόλου επικίνδυνα εθιστικό- τρόπο το έντονο στρες, τη χαμηλή ενέργεια, ακόμη και το κάψιμο του εγκεφάλου: τη ντοπαμίνη, το νευροδιαβιβαστή της ευτυχίας. Άπαξ και μάθεις πώς να την αφυπνίσεις και πώς να την «τρέφεις» κατάλληλα, τότε θα είσαι ανίκητος σε κάθε πεδίο μάχης -δουλειά, σπίτι, σπορ, σεξ.
Σκέτη «ντόπα».

Τι είναι και πώς δουλεύει η ντοπαμίνη
> Από όσα διαβάσεις παρακάτω κράτα μόνο αυτό: Η ντοπαμίνη σε κάνει να νιώθεις πραγματικά ζωντανός και «ξύπνιος» (σαν την καφεΐνη), γεμάτος ενέργεια και δημιουργικές ιδέες (σαν τη γλυκόζη), πλήρης και χορτάτος (σαν το λίπος) και, κυρίως, προσφέρει την αίσθηση ότι όλα είναι πιθανά (σαν το πολύ αλκοόλ).

Μόνο που η ντοπαμίνη δεν έχει την παραμικρή αρνητική επίπτωση στην υγεία σου -το αντίθετο μάλιστα. Η ντοπαμίνη παράγεται μέσα στη φαιά ουσία και στην κοιλιακή καλύπτρα στον μέσο εγκέφαλο, μεταφέροντας μηνύματα ευφορίας και ικανοποίησης από νευρώνα σε νευρώνα. Οι επιστήμονες, αν και ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει πέρα ως πέρα τις αμέτρητες λειτουργίες της ντοπαμίνης, εντούτοις έχουν αποδείξει ότι αυξάνει την ενέργεια, αφυπνίζει τη δημιουργικότητα, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, προάγει την ψυχική αντοχή και νικά την ανάγκη του οργανισμού για υπερφαγία.

> Ένα άλλο, ακόμη καλύτερο επιστημονικό νέο σχετικά με την ύπαρξη μεγαλύτερης παραγωγής ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, είναι ότι διεγείρει την έκλυση αυξητικής ορμόνης, γεγονός που οδηγεί τους όρχεις να απελευθερώνουν περισσότερη τεστοστερόνη -με όσα καλά συνεπάγεται για την αντρική σου υπόσταση.

Φυσική «ντόπα»
Πώς θα ενισχύσεις τα επίπεδα της ντοπαμίνης σου χρησιμοποιώντας φθηνές, φυσικές και εναλλακτικές λύσεις;

> Τα αντικαταθλιπτικά χάπια δεν είναι καλή αρχή (αν και «δουλεύουν»), μιας και δεν επιδρούν στη ρίζα του προβλήματος (χώρια τις πιθανές παρενέργειες στην ενεργητικότητά σου). Καλύτερη επιλογή σου είναι τα φυσικά συμπληρώματα ντοπαμίνης.

Όμως, το καλό χαρτί σε ένα παιχνίδι κόντρα στο στρες και με τρόπαιο περισσότερη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο βρίσκεται στη διατροφή σου, όπως και σε μερικές καθημερινές συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις.

> Τρώγε τροφές πλούσιες σε τυροσίνη: Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που «γεννά» ντοπαμίνη. Και επειδή η τυροσίνη παράγεται από τη λέξη «τυρί», καλά υποθέτεις: τυρί (κυρίως παρμεζάνα) και γάλα.

Επίσης αμύγδαλα, αβοκάντο, καρπούζι, μπανάνες, μήλα, σοκολάτα, ασπράδια αυγών, πράσινο τσάι matcha και σκούρα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν μπόλικες ποσότητες τυροσίνης.

> Κόψε το (πολύ) πορνό: Οδηγεί τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου να συνηθίζουν στα σεξουαλικά ερεθίσματα, τα οποία κέντρα θα ανταποκριθούν καλύτερα αν προτιμήσεις την ανεύρεση «ζωντανής» σεξουαλικής συντρόφου.

> Προτίμησε το ντους σου λίγο πιο κρύο: Έχει αποδειχθεί ότι το δροσερό μπάνιο είναι ένα άριστο μέσο θεραπείας της ήπιας κατάθλιψης, τονώνοντας την λειτουργία της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Επίσης, τα συχνά κρύα ντους βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ