Charles Atlas, ο άνθρωπος που πουλούσε μύες μέσω ταχυδρομείου
- Κατηγορία Αθλητές & διάσημοι
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ
Πάνω από 50 χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Charles Atlas, του "πιο τέλεια αναπτυγμένου ανθρώπου στον κόσμο".
Κατά τη διάρκεια μιας παιδικής επίσκεψης στο Μουσείο του Μπρούκλιν, ο Angelo Siciliano εντυπωσιάστηκε από ένα άγαλμα του Ηρακλή. Θύμα χλευασμού και κακομεταχείρισης από τους συμμαθητές του από τότε που έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά του από την Καλαβρία, το μικροκαμωμένο αγόρι σκέφτηκε ότι αν κατάφερνε να αναπτύξει μυϊκή μάζα παρόμοια με αυτή του ημίθεου, τα προβλήματά του θα εξαφανίζονταν. Μερικές δεκαετίες αργότερα κανείς δεν τον χλεύαζε. Το μικρό αγόρι με τις ιταλικές ρίζες είχε πια γίνει ο Charles Atlas.
Ο Siciliano από μικρή ηλικία άρχισε να συχνάζει σε ένα από τα γυμναστήρια της YMCA (κάτι σαν την αντίστοιχη ελληνική ΧΑΝΘ) και να εφαρμόζει αυστηρές προπονητικές ρουτίνες, οι οποίες, μετά από μερικούς μήνες, δεν έδιναν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έκτοτε, καθοδηγούμενος από τη διαίσθηση και διαβάζοντας εναλλακτικές μεθόδους προπόνησης, ο Siciliano ανέπτυξε το δικό του σύστημα. Αυτό, καταργούσε τα όργανα γυμναστικής και τα αντικαθιστούσε με ασκήσεις στις οποίες το ίδιο του το σώμα λειτουργούσε ως συσκευή που δημιουργούσε την απαραίτητη αντίσταση για την τόνωση των μυών.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο νεαρός ανέπτυξε μια ασυνήθιστη για την εποχή μυϊκή μάζα, η οποία του επέτρεψε να εργαστεί στους πάγκους του λούνα παρκ Coney Island, όπου, με το όνομα Charles Atlas, έκανε επιδείξεις δύναμης, όπως, για παράδειγμα, να σκίζει έναν τηλεφωνικό κατάλογο στη μέση.
Η δημοτικότητα αυτών των παραστάσεων, σε συνδυασμό με την κλασική αισθητική της ανατομίας του, οδήγησε αρκετούς γλύπτες από όλον τον κόσμο να τον προσλάβουν ως μοντέλο για τα έργα τους. Έτσι, το σώμα του Charles Atlas μπορεί να δει κανείς σε ένα άγαλμα στο Μπρούκλιν, στο άγαλμα του George Washington στο Washington Square Park στη Νέα Υόρκη ή στο άγαλμα του Alexander Hamilton μπροστά από το κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η δύναμη του μάρκετινγκ
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο εκδότης Berbarr Macfadden εκμεταλλεύτηκε το γενικό ενδιαφέρον που υπήρχε για τη σωματική υγεία για να ξεκινήσει το Physical Culture που περιελάμβανε τίτλους που θα γίνονταν κλασικοί της pulp λογοτεχνίας, όπως το True Detective, το True Story, το Dream World και το Ghost Stories.
Για να προωθήσει την έκδοσή του, ο Macfadden διοργάνωσε το 1922 έναν διαγωνισμό για την ανάδειξη του πιο καλοφτιαγμένου ανθρώπου στον κόσμο, τον οποίο κέρδισε ο Atlas, τόσο σε εκείνη όσο και στην επόμενη έκδοση. Αυτό έπεισε τον Macfadden να μην πραγματοποιήσει τρίτη έκδοση, καθώς θεωρούσε ότι ο bodybuilder ήταν ασυναγώνιστος.
Με τα βραβεία που απέσπασε σε αυτούς τους διαγωνισμούς, ο Charles Atlas αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία και να προωθήσει τη μέθοδο σωματικής άσκησης που εφάρμοζε, πουλώντας την μέσω ταχυδρομικής παραγγελίας. Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητα που απολάμβανε ήδη ο Atlas εκείνη την εποχή, η ζήτηση δεν ήταν τόσο υψηλή όσο αναμενόταν κατά τα πρώτα χρόνια.
Αν και η μέθοδος ήταν αποτελεσματική, όπως θα πιστοποιούσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (ένα είδος κυβερνητικού οργανισμού προστασίας των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη δεκαετία του 1950) η επικοινωνία δεν είχε αντίκτυπο στο κοινό. Για το λόγο αυτό, το 1928 η Atlas έφερε στην εταιρεία τον Charles Roman, έναν ειδικό στο μάρκετινγκ. Μεταξύ άλλων αποφάσεων, ονόμασε τη μέθοδο Dynamic Tension για να την κάνει πιο ελκυστική και ανέπτυξε διαφημίσεις σε περιοδικά κόμικς, pulp εκδόσεις και εθνικές εφημερίδες σε όλο τον κόσμο.
"15 λεπτά την ημέρα. Δώστε μου μόνο αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και θα σας αποδείξω ότι μπορώ να σας κάνω έναν νέο άνθρωπο", ανέφερε ένα από τα διαφημιστικά σποτ για τη μέθοδο Charles Atlas που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα ABC. Η διαφήμιση συμπληρωνόταν με μια φωτογραφία του ίδιου του Atlas να επιδεικνύει τους μύες του και μια μαρτυρία του αθλητή που είχε σκοπό να προσδώσει αξιοπιστία στο μήνυμα: "Εγώ ο ίδιος ήμουν ένας λιποβαρής 44 κιλών". Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο κάτω μέρος της διαφήμισης υπήρχε ένα κουπόνι για ένα δωρεάν εικονογραφημένο φυλλάδιο που θα έστελνε στη διεύθυνση 115 East 23rd Street στη Νέα Υόρκη.
Έμεινε στην ιστορία
Από τη δεκαετία του 1920, η μέθοδος εκπαίδευσης του Charles Atlas έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Στους μαθητές του περιλαμβάνονται αθλητές όπως οι πυγμάχοι Max Baer και Rocky Marciano και, σήμερα, η εταιρεία του, η οποία είχε υποκαταστήματα ακόμη και σε χώρες όπως η Αγγλία και η Αργεντινή, συνεχίζει να λειτουργεί μέσω του διαδικτύου, καθιστώντας την μία από τις μακροβιότερες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας επιβιώσει από την οικονομική κρίση του 1929 και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ακόμη και ο θάνατος του Atlas στις 23 Δεκεμβρίου 1972 σε ηλικία 79 ετών δεν σήμαινε ότι η δημοτικότητά του ξεχάστηκε. Εκτός από το ότι δικαιώθηκε ως ένας από τους πρωτοπόρους του bodybuilding σε ντοκιμαντέρ όπως το When Muscles Ruled the World (2002) ή το Bigger Stronger and Faster (2008), ο αθλητής έγινε είδωλο χάρη στις διαφημίσεις του σε κόμικς, τα διαφημιστικά του σλόγκαν και το τραγούδι Charles Atlas Song/I Can Make You A Man, από το μιούζικαλ Rocky Horror Show.
Πηγή: esquire.com.gr