Πόσες δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να κρύβει μέσα του ένα γόνατο;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Μπορεί η άθληση να κάνει μόνο καλό στην υγεία, αλλά οι αθλητικές κακώσεις παραμονεύουν.

Το 50% των ανθρώπων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τα γόνατά τους, και ειδικά τα παιδιά (5-16 ετών), όπου οι συνήθεις τραυματισμοί αφορούν χόνδρινες επιβαρύνσεις, τενοντίτιδες, μηνισκικές βλάβες, ρήξεις προσθίου χιαστού και εξαρθρήματα της επιγονατίδας, εξαιτίας του ότι τα οστά μεγαλώνουν γρήγορα ενώ το μυϊκό σύστημα καθυστερεί.

«Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα τα οποία δίνουν μικρές έως μεγάλες ενοχλήσεις, που ακόμα και μια Μαγνητική Τομογραφία δεν τα δείχνει», τονίζει ο ορθοπαιδικός χειρουργός Dr Γεώργιος-Ελευθέριος Κατσιφαράκης και εξηγεί: «Αποκόλληση του χόνδρου της επιγονατίδας (συνηθισμένες σε παιδιά που κάνουν πρόσθιο και πόλο), ρήξη του προεπιγονατιδικού θυλάκου, γαγγλιακές κύστες γύρω από τους χιαστούς, παραμηνισκικές κύστες και ρήξη της Micosa’s (που επηρεάζει πολύ την αύξηση του λιπώδους προστατευτικού σώματος), όπως και οι έσω υμενικές πτυχές (οι οποίες όταν τραυματιστούν μπορεί να μπλοκάρουν το γόνατο), είναι κακώσεις που συνήθως ξεκινούν από μικρή ηλικία και μπορεί να ταλαιπωρούν έναν αθλητή και σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Πόσες ακόμη σκοτούρες μπορεί να σας δημιουργήσει το γόνατο: Ο Dr Κατσιφαράκης αναφέρει πως εάν ακούσουμε ένα «κρακ» μετά από μια κάκωση του γόνατος –στροφική συνήθως–, και αμέσως πρηστεί, μιλάμε προφανώς για ρήξη προσθίου ή οπισθίου χιαστού συνδέσμου, ενώ αν το πρήξιμο εμφανιστεί την επόμενη μέρα, είναι ρήξη μηνίσκου ή χόνδρινη βλάβη. Αν η άρθρωση πονά από μέσα και δεν μπορεί να τεντώσει, πιθανά πρόκειται για μικρή ρήξη έσω πλάγιου συνδέσμου (αν είναι 3oυ βαθμού, τότε δεν θα μπορούμε να περπατήσουμε από την πρώτη στιγμή). «Επίσης, επιμένουσες καταστάσεις χωρίς ευρήματα ρήξεων ή καταγμάτων βάζουν την υποψία οστικών οιδημάτων ή άσηπτων νεκρώσεων που είναι πολύ διαδεδομένα τελευταία», λέει ο ειδικός, και συνεχίζει με ένα ευχάριστο μήνυμα: «Η άθληση κάνει μόνο καλό. Αλλά στην πιθανή περίπτωση κάκωσης του γονάτου, κάθε πρόβλημα σήμερα αντιμετωπίζεται με απόλυτη επιτυχία και γρηγορότερη αποκατάσταση. Ακόμη και όταν δεν θεραπευτεί με συντηρητική αγωγή, η αρθροσκόπηση δίνει την οριστική και μόνιμη λύση».

INFO

Ευχαριστούμε τον Dr. Γεώργιο-Ελευθέριο Κατσιφαράκη, Διευθυντή Ορθοπεδικής Χειρουργικής της Κλινικής Λευκός Σταυρός Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Metropolitan Hospital, Ευρωκλινική Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου, American Medical Center Nicosia, CY.
www.katsifarakis.gr

Δημοσίευση: gr.askmen.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ