Το ξέρατε πως τα γιορτινά λαμπιόνια ίσως... απειλούν την υγεία μας;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Οι περισσότεροι θεωρούν πως ο μόνος κίνδυνος που διατρέχουν από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια είναι η ηλεκτροπληξία, ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς ή το... εγκεφαλικό όταν έρθει ο λογαριασμός ρεύματος, αλλά κάποια λαμπιόνια ίσως είναι ακόμα πιο επικίνδυνα από όσο φαντάζεστε.

Σε άρθρο του in.gr διαβάζουμε πως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η νομοθεσία στην Πολιτεία της Καλιφόρνια υποχρεώνει τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν να βάζουν πάνω στις συσκευασίες προειδοποιήσεις που γράφουν: «Καρκίνος και αναπαραγωγικές βλάβες».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα christmasnews.us, πολλά από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια που αγοράζουμε σε όλο τον κόσμο είναι καλυμμένα με επιβλαβή χημικά, όπως ο μόλυβδος.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν οι σχετικές προειδοποιήσεις πάνω στις συσκευασίες εξαιτίας του λεγόμενου νόμου Proposition 65 της Πολιτείας τη Καλιφόρνια που «απαιτεί από τις επιχειρήσεις να παρέχουν προειδοποιήσεις στους Καλιφορνέζους σχετικά με σημαντικές εκθέσεις σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες ή άλλες αναπαραγωγικές βλάβες».

Σε σύγκριση με άλλα χημικά στα οποία εκτιθέμεθα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια αποτελούν μια ήπια ανησυχία, λέει στο CNBC ο δρ. Fred Henretig, τοξικολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, τα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ ανησυχούν πολύ περισσότερο για τα μικρά παιδιά που έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που ανήκουν σε επισκέπτες του σπιτιού, σημειώνει ο Henretig.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν σας απασχολεί η έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες από τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Συγκεκριμένα, η προειδοποίηση της Proposition 65 προτείνει:

- Να πλένετε τα χέρια σας και τα χέρια των παιδιών σας, αφότου τοποθετήσετε ή αφαιρέσετε τα φωτάκια, ειδικά εάν σκοπεύετε να ετοιμάσετε φαγητό ή να φάτε αμέσως μετά.
- Να διασφαλίσετε ότι τα μικρά παιδιά δεν παίζουν με τα φώτα ή δεν τα βάζουν στο στόμα τους.
- Να προσπαθείτε να αγοράζετε φωτάκια που φέρουν την ένδειξη «χωρίς μόλυβδο» (lead free).

Όταν πιάνουν τις γιρλάντες με τα λαμπιόνια, οι άνθρωποι μπορεί να έρθουν σε επαφή με χημικές ουσίες όπως ο μόλυβδος και οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες είναι διαδεδομένες σε πολλά πλαστικά, λέει ο Henretig. «Φαίνεται πως βρίσκονται κυρίως στα καλώδια» εξηγεί.

Ο κίνδυνος καρκίνου πιθανότατα σχετίζεται με τις φθαλικές ενώσεις, όπως δείχνουν μελέτες που εξετάζουν την έκθεση σε χημικές ουσίες και την ανάπτυξη ορισμένων παιδικών καρκίνων, σημειώνει ο γιατρός.

Παρότι δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα, οι φθαλικές ενώσεις έχουν συνδεθεί με επιδράσεις στην ορμονική ισορροπία και «μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη των παιδιών».

Σε ό,τι αφορά την έκθεση σε μόλυβδο, αυτή φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη για τις εγκύους και τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ή έξι ετών. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για μια σοβαρή ανησυχία, όπου οι άνθρωποι πρέπει να πετάξουν αμέσως όλα τα φωτάκια από το σπίτι τους», λέει ο Henretig. «Πιστεύω ότι πρέπει να κρατάτε τα φώτα των γιορτών μακριά από τα μικρά παιδιά».

Η έκθεση σε μόλυβδο σε χαμηλό επίπεδο μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, αναπτυξιακές καθυστερήσεις, σημειώνει.

Το να αγγίζει κανείς απλά τα φώτα δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά εάν φέρει τα χέρια στο στόμα του μετά, χωρίς να τα έχει πλύνει, μπορεί να μεταφέρει τις χημικές ουσίες από τα καλώδια στο σώμα του.

Στις εγκύους, «αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο μωρό», αναφέρει η προειδοποίηση του Proposition 65.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ