Τι να κάνεις όταν το προπονητικό σου πρόγραμμα δεν αποδίδει

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Κάποτε ο θρύλος της πυγμαχίας Mike Tyson είπε ότι όλοι έχουν ένα σχέδιο μέχρι να φάνε μια γροθιά στην μούρη…

Αυτή η φράση ίσως ταιριάζει σε όλους εμάς που κατά καιρούς έχουμε φάει τα μούτρα μας με ένα προπονητικό πρόγραμμα που απλά δεν έφερε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ότι «καήκαμε» ή από την ανάποδη ότι το πρόγραμμα δεν ήταν αρκετά δύσκολο για εσένα.

Άρα που καταλήγουμε; Τι θα πρέπει να κάνεις; Το παρατάς ή το κρατάς; Εδώ θα δούμε 3 συμβουλές από 2 διακεκριμένους προπονητές και έναν elite αθλητή.

1) Μην τα παρατήσεις αμέσως
O Jeff Gaudette, επικεφαλής προπονητής στο RunnersConnect, μας λέει ότι οι δρομείς δεν πρέπει να περιμένουν αποτελέσματα από το πρόγραμμά τους μέχρι να κλείσουν τουλάχιστον 8 εβδομάδες σε αυτό. Είναι σημαντικό να διατηρούμε το πρόγραμμα για αυτές τις 8 εβδομάδες, γιατί πρέπει το σώμα σου να έχει αρκετό χρόνο να ανταποκριθεί. Αλλάζοντας το προπονητικό ερέθισμα, θα υπάρξει κάποια δυσφορία και είναι κάτι που πρέπει να επιμείνεις για να το υπερπηδήσεις. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι ένα προπονητικό πλάνο δεν θα είναι ποτέ εντελώς εύκολο, και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα ή το σώμα μας αρχίζει να τα παίζει τότε αμέσως δεν πρέπει να τα ρίχνουμε όλα εκεί. Αν όντως έχεις κλείσει 8 εβδομάδες και δεν αρχίζεις να βλέπεις τα αποτελέσματα τότε μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να το κόψεις…

2) Άκουσε το σώμα σου και γίνε πραγματικά ευέλικτος
Τα περισσότερα έτοιμα προπονητικά προγράμματα δεν λαμβάνουν υπόψιν σου το ιστορικό τραυματισμών που έχεις, τι σου διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον ή το πώς ανταποκρίνεσαι σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή ταχύτητες. Ο Dennis Barker, επικεφαλής προπονητής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στην Μινεσότα, παρακινεί τους δρομείς να είναι ευέλικτοι όταν πρόκειται για την προπόνηση. Στόχος είναι να βελτιωθείς και να φτάσεις πιο μακριά, έτσι το κάθε πλάνο θα πρέπει να προσαρμόζεται αν η βελτίωση αυτή δεν έρχεται. Κάποιος λόγος θα υπάρχει που το συγκεκριμένο πλάνο επιλέχθηκε αρχικά, έτσι, μας λέέι, δεν θα το παράταγε εντελώς με την πρώτη δυσκολία. Μικρές αλλαγές σε ρυθμό, εντάσεις ή ακόμα και στην αποκατάσταση μπορούν να κάνουν τεράστια αλλαγή.

Ο Gaudette συμφωνεί με αυτό και προσθέτει ότι δεν αποκλείεται δύο δρομείς με ακριβώς την ίδια ηλικία και το ίδιο δρομικό υπόβαθρο να ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα και να καταλήξουν με εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Συνεπώς πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι απολύτως αποδεκτό να προσαρμόσεις λίγο ένα προπονητικό πρόγραμμα στις δικές σου ανάγκες. Χρησιμοποιείστε κοινή λογική και να θυμάστε ότι τα προγράμματα δεν είναι απόλυτες συνταγές ή ιεροτελεστίες. Κρατήστε τον κορμό, βρείτε τα μικρά στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται καλά και κάντε μικρές αλλαγές σε αυτά.

3) Μάθε από την εμπειρία που είχες
Αν αποφασίσεις να παρατήσεις κάποιο συγκεκριμένο προπονητικό πρόγραμμα, μην μπεις στον πειρασμό να κατηγορήσεις το πρόγραμμα αμέσως. Δώσε λίγο χρόνο να καταλάβεις τι έγινε και τι σε έκανε να το αμφισβητήσεις. Για να γίνει αυτό ο Barker μας λέει, ότι πρέπει να θέσεις τις εξής ερωτήσεις.

– Διάλεξες κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούσες να δώσεις;
– Είχες προετοιμαστεί κατάλληλα πριν ξεκινήσεις το πρόγραμμα;
– Ήταν ο στόχος σου ξεκάθαρος στο μυαλό σου;
– Ήσουν αρκετά ευέλικτος ώστε να κάνεις προσαρμογές τις μέρες που ο ρυθμός ή ο όγκος δεν σου έβγαινε;
– Είχες ξεκουραστεί επαρκώς για την επόμενη σου προπόνηση;

Με αυτές τις απαντήσεις κατά νου, μπορείς να αξιολογήσεις ξανά την κατάσταση σου, και να ξεκινήσεις την διαδικασία να επανέλθεις στις προπονήσεις. Ο Jeffrey Eggleston, ένας μαραθωνοδρόμος του 2:10, παραδέχεται ότι έχει παρατήσει διάφορα προγράμματα κατά την διάρκεια της καριέρας του. Αλλά το να αφήσεις ένα πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι την ήττα. Αντίθετα, το εισπράττεις σαν μια πολύτιμη εμπειρία. «απόδειξε τι έμαθε, επιστρέφοντας πίσω στα βασικά και βρες τι σε βοήθησε πιο πριν, για να φτάσεις σε ένα καλό σημείο» συμβουλεύει. «Αναγνώρισε ότι πρέπει να βρεις την ισορροπία μεταξύ των δυνατών σου και αδύνατων σημείων, και να τα ενσωματώσεις όλα μαζί στο πρόγραμμά σου. Απλοποίησε το πρόγραμμά σου, και βγάζε πλάνο για λίγες εβδομάδες κάθε φορά. Θέσε μικρούς στόχους για κάθε φάση, και συνέχισε να χτίζεις σταδιακά πάνω σε αυτούς».

Πηγή : runningnews

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ