Δες γιατί αξίζει να γυμνάζεσαι ακόμα και με πολλή ζέστη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Συνήθως ακούς τη συμβουλή τις μέρες που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, θα πρέπει να αποφεύγεις τη σωματική κόπωση και την έντονη φυσική δραστηριότητα. Τι όμως θα σου συμβεί αν γυμνάζεσαι ενώ κάνει πολλή ζέστη;

Φυσικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του να χάσει κανείς τις αισθήσεις του, να πάθει ηλίαση, αφυδάτωση και πολλές άλλες δυσάρεστες καταστάσεις αν γυμνάζεται κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς να λαμβάνει τα ανάλογα μέτρα, αλλά σε άρθρο του gr.askmen, διαβάσαμε, πως υπάρχουν αρκετά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς όταν προπονείται ενώ η θερμοκρασία είναι στα ύψη. Αρκεί να φροντίσεις να ενυδατώνεσαι, να μην πιέζεις υπερβολικά πολύ τον εαυτό σου και η θερμοκρασία να μην έχει καβαλήσει τους 40 βαθμούς, ενώ θα πρέπει να προσέχεις και τα ποσοστά υγρασίας.

Πώς η θερμότητα μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις σου

Υπάρχει μια σειρά σοβαρών επιστημονικών ερευνών πίσω από τα οφέλη της άσκησης σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες, με κυριότερη, μια πρόσφατη αναφορά από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον:
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις επιδόσεις 12 ελίτ ποδηλατών επί δέκα ημέρες (με δύο συνεχόμενες ημέρες πλήρους ανάπαυσης στο μέσον της περιόδου), οι οποίοι προπονήθηκαν σε εξωτερική θερμοκρασία 38ο. Αντίστοιχα, μια άλλη ομάδα ποδηλατών εκτέλεσε ακριβώς την ίδια προπόνησε σε εσωτερικό, χώρο που κλιματίζεται, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 13ο. Ωστόσο και τα δυο γκρουπ δούλεψαν σε ίδιες συνθήκες υγρασίας περιβάλλοντος (30%).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ποδηλάτες που δούλευαν υπό συνθήκες καύσωνα έδειξαν μια αύξηση 7% των αγωνιστικών επιδόσεων και των αποδόσεων του σώματός τους (ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε επίπεδα πρωταθλητισμού), ενώ η ομάδα των ποδηλατών που προπονούντο σε «ιδανικές» συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δεν παρουσίασε καμία βελτίωση πέραν των αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Αυτό που εξέπληξε περισσότερο τους ερευνητές ήταν ότι η ομάδα που ασκήθηκε στη ζέστη, μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα όταν προπονήθηκε στο κλιματιζόμενο, δροσερό περιβάλλον, μιας και ο εγκλιματισμός του οργανισμού τους στην υψηλή θερμοκρασία, κατάφερε να δημιουργήσει ένα έξτρα πλεονέκτημα στις επιδόσεις ταχύτητας, δύναμης και αντοχής.

«Ίσως γι’ αυτό οι Αφρικανοί μαραθωνοδρόμοι είναι κορυφαίοι δρομείς σε όποια χώρα ή ήπειρο κι αν διοργανώνονται οι Ολυμπιάδες, ανεξάρτητα από την θερμοκρασία περιβάλλοντος που έχουν να αντιμετωπίσουν. Επίσης, ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που οι αθλητές οι οποίοι προπονούνται και ζουν σε θερμότερα κλίματα έχουν συνήθως πολύ λιγότερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους χωρίς να υποχρεώνονται σε αυστηρά διατροφικά πλάνα», λέει ο Christopher Minson, καθηγητής Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον και διευθυντής της συγκεκριμένης έρευνας.

Τι πρέπει να προσέξεις

> 38: Ο αριθμός των βαθμών Κελσίου που πρέπει να δουλέψεις το σώμα σου κατά τη διάρκεια ενός κύκλου προπονήσεων που διαρκεί τουλάχιστον πέντε ημέρες.

> 60: Ο αριθμός των λεπτών που πρέπει να διατηρήσεις αυτή την αυξημένη θερμοκρασία σώματος, με διαλείμματα άλλου ενός λεπτού και όλο αυτό επί όσες φορές αντέχεις.

> 5 έως 10: Ο αριθμός των ημερών που πρέπει να προπονηθείς σε θερμό περιβάλλον. «Για να καταφέρεις αυτό τον απαιτητικό εγκλιματισμό του οργανισμού σου, με όσα οφέλη συνεπάγεται για τις υψηλότερες επιδόσεις που ζητάς, πρέπει να πραγματικά να ασκηθείς στη φωτιά», λέει ο Minson, προσθέτοντας: «Υπάρχουν βέβαια και ειδικές οδηγίες προφύλαξης με σκοπό να μην καείς -κυριολεκτικά- πιέζοντας το σώμα σου σε τόσο θερμές συνθήκες».

Συμβουλές ασφαλείας για προπόνηση στους 38+ βαθμούς Κελσίου

«Η πρώτη και καλύτερη οδηγία είναι να έχεις την ικανότητα και τη σοφία να ακούς το σώμα σου», λέει Cedric Bryant, Ph.D., καθηγητής φυσικής αγωγής και στέλεχος του Αμερικανικού Συμβουλίου Άσκησης. «Δεν είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να ταυτιστεί με το “no pain, no gain” που έχεις υιοθετήσει προπονούμενος σκληρά στο γυμναστήριο, αλλά μια πραγματικά επικίνδυνη συνθήκη για την υγεία σου αν δεν ξέρεις πώς να την ελέγχεις κατάλληλα».

Πηγή: mag.sigmalive.com

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ