Το νέο ηλεκτρονικό χάπι στέλνει σήματα από το σώμα μέσω Bluetooth

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Εδώ και αρκετούς μήνες, ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει στο εργαστήριο το λεγόμενο «ηλεκτρονικό χάπι», το οποίο αποτελείται από μια ηλεκτρονική κάψουλα η οποία καταπίνεται από τον ασθενή και στη συνέχει ελέγχεται από smartphone μέσω Bluetooth.

Το συγκεκριμένο χάπι μπορεί είτε να κάνει διάγνωση για κάποιο πρόβλημα μέσα στον οργανισμό και μετά να μεταδώσει τις σχετικές πληροφορίες ασύρματα, είτε να μεταφέρει φάρμακα μέσα στο σώμα, είτε και τα δύο, ανάλογα με τις εντολές που θα δώσει ο χειριστής (ο γιατρός ή ο ίδιος ασθενής).

Η κάψουλα, που παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και παραμένει στο στομάχι για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός (προτού διασπασθεί σε μικρότερα κομμάτια και αποβληθεί μέσω της πεπτικής οδού), μπορεί να αξιοποιηθεί για τη φαρμακευτική θεραπεία διαφόρων παθήσεων, ιδίως εκείνων που απαιτούν μακροχρόνια χορήγηση φαρμάκων. Επίσης είναι δυνατό να διαγνώσει λοιμώξεις, αλλεργίες και άλλες διαταραχές και στη συνέχεια να απελευθερώσει κάποιο φάρμακο (αντιβιοτικό, αντισταμινικό κ.α.).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Λάνγκερ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Advanced Materials Technologies», ανέφεραν ότι η κάψουλα είναι δυνατό να επικοινωνήσει ασύρματα και με άλλες ιατρικές συσκευές, τις οποίες ο ασθενής είτε φοράει, είτε έχουν εμφυτευθεί σε αυτόν.

Η τεχνολογία ηλεκτρονικών αισθητήρων και χαπιών που καταπίνονται, αποτελεί ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο διεθνώς. Η νέα κάψουλα περιέχει τμήματα από μαλακά και σκληρά πολυμερή υλικά, μέσα στα οποία είναι δυνατό να αποθηκευθούν φάρμακα, τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά σε βάθος χρόνου, μετά τις εντολές που δίνονται μέσω της σύνδεσης Bluetooth.

Περιέχει, επίσης, αισθητήρες που συνεχώς παρακολουθούν το γαστρικό περιβάλλον, τη θερμοκρασία και άλλα στοιχεία, τα οποία αμέσως αποστέλλουν ασύρματα στο κινητό τηλέφωνο. Η περιορισμένης εμβέλειας σύνδεση μέσω Bluetooth (και όχι μέσω Wi-Fi) έγινε σκόπιμα, ώστε να υπάρξει αυξημένη κυβερνο-ασφάλεια της συσκευής στο χώρο του χρήστη και να αποτραπεί η υποκλοπή του σήματος με τις ιατρικές πληροφορίες για τον ασθενή.

Η συσκευή τροφοδοτείται με ενέργεια από μια μικρή μπαταρία, αλλά ήδη διερευνώνται εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, όπως μια μικροσκοπική εξωτερική κεραία ή ακόμη και τα οξέα του στομάχου. Προς το παρόν η κάψουλα έχει δοκιμασθεί σε χοίρους και σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Ήδη οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια εταιρεία για την ανάπτυξη της νέας ιατρικής τεχνολογίας σε ασθενείς.

Το θέμα της τεχνολογίας στην φαρμακευτική βιομηχανία αναμένεται να αναλυθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου The Future of Healthcare in Cyprus.

Το συνέδριο

Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας με στόχο την καθολική υγειονομική κάλυψη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες, ο ρόλος του νέου ενοποιημένου παρόχου υπηρεσιών ασφάλισης υγείας της Κύπρου, τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και οι παράγοντες κινδύνου στην Κύπρο, καθώς και το σημαντικό ζήτημα της συνεργασίας και της πολιτικής συναίνεσης στον χώρο της υγείας, είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο 3ο ετήσιο Συνέδριο «The Future of Healthcare in Cyprus που φέτος έχει τίτλο: «Recent Health System Reforms and Quality of Care».

Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και συνδιοργανώνεται από την DIAS Group και τη Sigma Television σε συνεργασία με την Boussias Communications & το Health Daily, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία.

Αυτή τη χρονιά θα φιλοξενήσει εξέχοντες ομιλητές, εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ενώ σημαντικός αναμένεται να είναι ο διάλογος με όλους τους φορείς υγείας για την πορεία και το μέλλον των μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας της χώρας.

Το Συνέδριο εστιάζοντας στις σημαντικότερες προκλήσεις στις πολιτικές υγείας στην Κύπρο ΚΑΛΕΙ όλους τους εμπλεκόμενους σε δημόσιο διάλογο ώστε να απαντήσουν στο ερώτημα «πώς το σύστημα υγείας θα αναδιαρθρωθεί ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος».

Σημαντικά θέματα στο πρόγραμμα του συνεδρίου είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας στην Κύπρο, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, παράλληλα με την πρόοδο που σημειώθηκε με την εισαγωγή του νέου ενιαίου φορέα παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών υγείας. Η Ατζέντα θα επικεντρωθεί επίσης σε θέματα που αφορούν την πολιτική φαρμάκου, ενώ σε ειδική συνεδρία θα συζητηθούν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και οι παράγοντες κινδύνου στην Κύπρο.

Το κοινό-στόχος του συνεδρίου περιλαμβάνει μέλη του Κοινοβουλίου, ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και εκπροσώπους φορέων, οργανώσεων ασθενών, δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, φορέων και επιχειρήσεων του κλάδου υγείας. Περιλαμβάνει επίσης ανώτερα στελέχη από την φαρμακευτική βιομηχανία, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Το συνέδριο μεταδίδεται μέσω live streaming.

Θεματολογία και πρόεδροι ενοτήτων συνεδρίου

Session 1 |Universal Health Insurance & Access to Health Services
Chair: Christos Petrou, B. Pharm, M.Sc, PhD, Assistant Professor, Coordinator – Pharm. Program, Department of Life and Health Sciences, School of Sciences and Engineering, University of Nicosia

Session 2| New Pharma Policy and Technology
Chair: Aleksandar Jovanovic, MD, PhD, Professor of Clinical Pharmacology and Therapeutics, University of Nicosia Medical School

Session 3| Cyprus Epidemiological Characteristics and Risk Factors
Chair: Prof George Hadjigeorgiou, Associate Dean, Professor of Neurology, Medical School, University of Cyprus

Session 4|Public Health and Public Health System
Chair: Prof George Samoutis, MD, PhD,CCT, PGCertHBE, Clinical Professor of General Practice, University of Nicosia Medical School, CEO Apostolos Loukas Medical Centre

Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και Χορηγός Επικοινωνίας το Economy Today.

Για περισσότερες πληροφορίες https://www.healthcarefuturecy.com/

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ