Ερασιτεχνικός αθλητισμός: Πιθανή η επανέναρξη, αλλά όχι άμεσα

  • Κατηγορία News
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η Πολιτεία έχει αφήσει ανοικτό παραθυράκι για την επανέναρξη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων (τουλάχιστον στις κορυφαίες κατηγορίες των αθλημάτων), ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα.

Το λουκέτο που έχει επιβληθεί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και πολλές διαμαρτυρίες.

Το παραθυράκι που έχει αφήσει η πολιτεία ανοικτό για την επανέναρξη ακόμα και πριν το τέλος του lockdown έχει δημιουργήσει ελπίδες, αλλά αυτές είναι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια.

Σε προτεραιότητα μπαίνουν η δημόσια υγεία και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Εάν η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα μας βελτιωθεί ή κινηθεί στα επίπεδα που θέλουν οι ειδικοί τότε και μόνο θα ανάψουν το πράσινο φως για την επανέναρξη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων.

Φυσικά αυτό προϋποθέτει ειδικό πρωτόκολλο στα πλαίσια αυτού που υπάρχει στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Ήδη έχουν κατατεθεί βελτιωμένα πρωτόκολλα από την ΕΟΠΕ και την ΕΣΑΠ για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, αλλά αυτό δεν αρκεί, αφού οι ομάδες θα πρέπει να συμφωνήσουν για την πλήρη κάλυψη του κόστους για τα απαιτούμενα τεστ.

Γενικότερα εκείνο που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους είναι ότι η επάνοδος θα αφορά δύο φάσεις. Η πρώτη θα είναι αυτή των προπονήσεων και όταν αυτή συμβεί, θα μπει στην εξίσωση και το θέμα των αγώνων. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αφού οι παίκτες θα πρέπει να κάνουν μία μίνι προετοιμασία τουλάχιστον μιας εβδομάδας με δέκα ημερών για να αρχίσουν ξανά οι αγώνες.

Όλα τα παραπάνω τι σημαίνουν πρακτικά; Ότι ίσως δούμε αγώνες κάποιων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων πριν το τέλος του lockdown, αλλά αυτό θα συμβεί σε ορίζοντα μίνιμουμ 15 ημερών.

Επαναλαμβάνουμε βέβαια πως όσα αναφέρονται στις προηγούμενες σειρές συμβαδίζουν με το καλό σενάριο σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

ΚΛΕΙΔΙΑ Η ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ

Πάμε τώρα και στο κομμάτι των ομάδων. Το απόγευμα της Τρίτης (10/11) είχαμε δύο συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη έγινε στην ΕΣΑΠ και η δεύτερη στην ΕΟΠΕ.

Κοινή συνισταμένη των δύο συσκέψεων ότι σε καμία από τις δύο δεν υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων. Ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα στους άνδρες ψήφισε όχι και στις γυναίκες ψήφισε "ναι". Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όταν δεν υπάρχει ομοφωνία σε τέτοιες καταστάσεις, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Απλά στη Λίγκα των ανδρών τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα από την άποψη ότι υπάρχουν λιγότερες ομάδες.

Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται στο προσεχές μέλλον να βρούμε και ένα άλλο θέμα που θα αφορά το είδος των τεστ που θα κάνουν οι ομάδες. Τα rapid test είναι πιο φθηνά, ωστόσο υπάρχουν ομάδες που δεν τα θέλουν αφού είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα μοριακά. Το συγκεκριμένο θέμα ήδη ακούστηκε στις συνεδριάσεις για τα δύο πρωταθλήματα και δεν αποκλείεται όταν έρθει η ώρα να κληθεί η αρμόδια επιτροπή της ΓΓΑ να δώσει λύση και σε αυτό το δίλημμα.

Όπως και να έχει έχουμε ακόμα μέλλον μπροστά μας και σίγουρα αρκετά επεισόδια μέχρι να φτάσουμε σε μία κανονικότητα. Έστω κι αν αυτή θα είναι προσαρμοσμένη στην εποχή του κορονοϊού.

Πηγή: www.sport24.gr

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ