Δώσε βαρύτητα στο στήθος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η γυναικομαστία προκαλεί αμηχανία στους περισσότερους άντρες όταν πρέπει να σηκώσουν την μπλούζα...

Στην πραγματικότητα, το 60% των αντρών κάποια στιγμή στη ζωή του θα βρεθεί με ολίγον από «στήθος». Με την τριγωνική πλάτη, τη λεπτή μέση και τους ανοιχτους ώμους, ο Παναγιώτης «φωνάζει» fitness junkie από μακριά. Μάλιστα είναι κάτι που του αναγνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι στη δουλειά, αφού ο 30χρονος πρωταγωνιστής αυτού του άρθρου προσέχει το σώμα του με στρατιωτική πειθαρχία. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Καταρχήν, ήταν υπέρβαρος. Αυτό που τον ενοχλούσε περισσότερο, ωστόσο, ήταν το στήθος του, το οποίο ήταν μεγαλύτερο από εκείνο αρκετών συμμαθητριών της τάξης του. Ετσι, στα 15 του, αποφάσισε να κάνει στροφή 180°: έκοψε τα «βρώμικα» και το γρήγορο φαγητό και άρχισε να γυμνάζεται συστηματικά. Σε λίγους μήνες έπεσε από τα 110 στα 85 κιλά, αλλά και πάλι υπήρχε πρόβλημα: το στήθος του δεν έλεγε με τίποτα να ξεφουσκώσει.

Αυτό που ο Παναγιώτης δεν ήξερε ήταν ότι έπασχε από γυναικομαστία, δηλαδή από διόγκωση του μαζικού αδένα και του περιμαστικού λίπους. Αγνωστες λέξεις για τους άντρες, σωστά; Κι όμως, η γυναικομαστία εμφανίζεται στο 40% των εφήβων, στις ηλικίες μεταξύ 13 και 17 ετών, και οφείλεται σε ενδοκρινολογικές διαταραχές της εφηβείας. Βέβαια, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, εξαφανίζεται μετά από 12-24 μήνες.

Το σώμα σου δεν καταφέρνει πάντα να ρυθμίσει τις ορμόνες που το κατακλύζουν, υποστηρίζει ο Adrian Lo, πλαστικός χειρουργός στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος ειδικεύεται στη γυναικομαστία. Για την ακρίβεια, η υπερπαραγωγή ορμονών προκαλεί τη διόγκωση του μαζικού αδένα και του περιμαστικού λίπους: οι όρχεις σου παράγουν οιστρογόνα και τεστοστερόνη, αλλά στην αρχή της εφηβείας ίσως σου λείπει τεστοστερόνη, που θα αντισταθμίσει την παραγωγή οιστρογόνων. Αυτή η ανισορροπία οδηγεί στη γυναικομαστία.

«Κατά τη διάρκεια της εφηβείας αρκετά αγόρια έχουν ''στήθος''» εξηγεί ο Lo. «Στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζεται με το τέλος της εφηβείας». Οχι, όμως, σε όλες. Στην πραγματικότητα, το 60% των αντρών κάποια στιγμή στη ζωή του θα βρεθεί με ολίγον από «στήθος». Κάποιοι το κουβαλούν από την εφηβεία, ενώ κάποιοι άλλοι το αναπτύσσουν ως ενήλικες, εξαιτίας κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν για άλλη πάθηση.

shutterstock 150125156v

Από την άλλη, υπάρχουν άντρες με μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από τον μέσο όρο στο σώμα τους, κάτι που επίσης προσθέτει ιστό στο στήθος. Κάποιος με περίσσευμα λίπους στο στήθος εμφανίζει αυτό που επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως ψευδογυναικομαστία. Πρόκειται για μια πάθηση, που συναντάμε συχνά στους υπέρβαρους άντρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απώλεια βάρους και η γυμναστική αρκούν για να εξαφανιστεί το πρόβλημα. Πάσχοντας από αληθή, όπως ονομάζεται, γυναικομαστία, ο Παναγιώτης διαπίστωσε με τον δύσκολο τρόπο ότι, παρά τη δίαιτα και την εξαντλητική προπόνηση, το στήθος του δεν θα έμοιαζε ποτέ με αυτό ενός άντρα. «Απαξ και τα αποκτήσεις, τα ''παντρεύεσαι'' και ο μόνος τρόπος για να τα ξεφορτωθείς είναι το νυστέρι» ξεκαθαρίζει ο Lo, ο οποίος πραγματοποιεί 5 ή 6 επεμβάσεις την εβδομάδα. «Οι άντρες που απευθύνονται σε μένα είναι κατά κανόνα γυμνασμένοι» αποκαλύπτει. «Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω επέμβαση είναι σχετικά ακίνδυνη και κατά συνέπεια ενδείκνυται ακόμα και για άντρες που δεν έχουν το ιδανικό βάρος και την τέλεια φυσική κατάσταση».

O Παναγιώτης συνάντησε μια σειρά προβλημάτων καθώς μεγάλωνε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας προσπαθούσε να καλύψει το «πρόβλημα» με φαρδιά ρούχα και μπλουζάκια. Τα λεφτά που περίσσευαν από το χαρτζιλίκι του τα επένδυε σε κρέμες, αλοιφές και πάσης φύσεως μαντζούνια που υπόσχονταν «θεαματικά αποτελέσματα». «Σπατάλησα εκατοντάδες ευρώ σε τέτοιου είδους προϊόντα» παραδέχεται. Στο γυμναστήριο έχτισε όλο το πρόγραμμά του προσπαθώντας να χτίσει στήθος και, φυσικά, απέφευγε κάθε περίσταση, η οποία απαιτούσε να βγάλει το μπλουζάκι του. Κι όμως, τα βλέμματα όλων ήταν καρφωμένα πάντα στο στήθος του και -δυστυχώς- όχι για τους σωστούς λόγους.

Τελικά, όντας φοιτητής πια, αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα. Μίλησε στους γονείς τους, οι οποίοι δέχτηκαν με χαρά μάλιστα να καλύψουν τα έξοδα της επέμβασης. Το 2007 ξάπλωσε στη χειρουργική κλίνη, λίγο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Την πρώτη φορά που είδε τον εαυτό του στον καθρέφτη -χωρίς μπλούζα- δεν μπορούσε να το πιστέψει. «Είχα, επιτέλους, το στήθος που ήθελα» θυμάται. «Δεν μπορούσα να περιμένω για τα καλοκαιρινά μπάνια».

Οπως και οι περισσότερες κοσμετικές επεμβάσεις, δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις ιδιωτικές ασφάλειες. Γι’ αυτό, πρώτα απ’ όλα, απαιτείται σοβαρή έρευνα αγοράς. Η επέμβαση διαρκεί 40-90 λεπτά, η αναχώρηση από το νοσοκομείο είναι άμεση (χωρίς βοήθεια συνοδού), ενώ η επιστροφή στις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες γίνεται συνήθως μετά από δύο μέρες.

shutterstock 164948669

Τα ένοχα φάρμακα που σε φουσκώνουν

Το 25% των περιπτώσεων γυναικομαστίας οφείλεται στη λήψη ουσιών όπως οι παρακάτω, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό American Family Physician.

Αναβολικά στεροειδή
Αντικαταθλιπτικά
Παροξετίνη (Paxil, Seroxat), φλουοξετίνη (Prozac)
Αντιψυχωσικά
Ρισπεριδόνη (Risperdal)
Κατά της χοληστερόλης
Ατορβαστατίνη (Lipitor)
Κατά της τριχόπτωσης
Φιναστερίδη, μινοξιδίλη
Κατά της καούρας
Σιμετιδίνη (Tagamet)
Κατά του στομαχικού έλκους
Ρανιτιδίνη (Zantac)
Αναστολείς του ΜΕΑ

Η Κίνηση-Ματ

Σε περίπτωση που προσπαθείς να περιορίσεις το λίπος στο θώρακά σου, οι πιέσεις στήθους είναι η άσκηση που χρειάζεσαι. Μάθε, λοιπόν, πώς θα πετύχεις το μέγιστο αποτέλεσμα: ξάπλωσε ανάσκελα στον πάγκο κρατώντας δύο αλτήρες με τα χέρια τεντωμένα πάνω από το στήθος και τις παλάμες να κοιτούν μπροστά. Χαμήλωσε τους αλτήρες στα πλάγια του στήθους, μείνε εκεί για λίγο και μετά γύρνα στην αρχική θέση. Μόλις έκανες 1 επανάληψη. Η πορεία προς τη μεγάλη αλλαγή ξεκινά.

Πηγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Σχετικά Άρθρα

  • Οι κίνδυνοι που κρύβει το καλοκαίρι για τα ανδρικά γεννητικά όργανα
  • Επιστήμονες βρήκαν το «κλειδί» που χαρίζει 10 χρόνια σε άνδρες
  • Ανδρικό χάπι: Έρχεται το αντισυλληπτικό που περιορίζει το σπέρμα
  • Γυναικομαστία: Πως θα απαλλαγείτε οριστικά!
  • Η επιστήμη βρήκε το «κλειδί» που χαρίζει 10 χρόνια στους άνδρες!
  • Ποια σεξουαλική πράξη είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες;
loading...