Τα λάθη που κάνουμε όλοι στην ενυδάτωση πριν και μετά τη γυμναστική

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να πίνουμε νερό με την άσκηση, αλλά πόσοι το κάνουμε σωστά;

Αν κάτι μας έχει μείνει από «Εμείς κι ο Κόσμος» στο δημοτικό, είναι ότι το σώμα μας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του νερό. Ξέρουμε ότι πρέπει να πίνουμε συνέχεια νερό και να ενυδατώνουμε τον εαυτό μας, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε καταστάσεις που χάνουμε νερό, όπως όταν έχει ζέστη και ιδρώνουμε ή κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Και ενώ όταν η ενυδάτωση είναι αναγκαία κατά τη διάρκεια του καύσωνα και είναι πολύ απλή διαδικασία, δεν είναι το ίδιο όταν ασκούμαστε, δηλαδή δεν αρκεί να πίνουμε νερό όποτε νιώσουμε την ανάγκη να το κάνουμε.

Τα λάθη ξεκινούν πριν την άσκηση
Ένα βασικό λάθος που κάνουμε με την ενυδάτωση, είναι πριν καν ξεκινήσουμε με την άσκηση. Ο κανόνας που πρέπει να τηρούμε πριν από την άσκηση, είναι ο κανόνας με το ενάμιση μπουκαλάκι. Αυτό σημαίνει ότι δύο ώρες πριν την προπόνηση πρέπει να πίνουμε μισό λίτρο νερό και στη συνέχεια μισή ώρα πριν την άσκηση ακόμα 250ml. Ακολούθως μετά το τέλος της άσκησης φροντίζουμε να αναπληρώνουμε το νερό που χάσαμε, ανάλογα με την ένταση της άσκησης.

 

 

Το αλκοόλ δεν είναι φίλος της ενυδάτωσης
Θα έπρεπε να το ξερεις ήδη ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, αλλά ειδικά σε συνδυασμό με τη γυμναστική είναι ολέθριο λάθος. Τα ποτά μετά την άσκηση δεν είναι καθόλου καλή ιδέα και δεν εμποδίζουν μόνο την αναπλήρωση των υγρών που έχασες προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αφυδάτωση. Το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και εμποδίζει τη δράση των πρωτεϊνών στο σώμα σου.

Ο προγραμματισμός είναι το δεύτερο ήμισυ του παντός
Όλες οι μορφές άσκησης έχουν ανάγκη από ενυδάτωση, αλλά δεν έχουν όλες οι μορφές άσκησης τις ίδιες ανάγκες ενυδάτωσης. Για παράδειγμα όταν κάνεις βάρη στο γυμναστήριο μπορείς να έχεις ένα μπουκαλάκι και να πίνεις κατά διαστήματα νερό. Όταν όμως τρέχεις, πρέπει να έχεις φροντίσει για την ενυδάτωση από πριν. Το ίδιο πρεπει να φροντίσεις και μετά το τρέξιμο για την αναπλήρωση. Φρόντισε να έχεις δροσερό νερό στα σημεία ανάπαυσης και στο τέλος της διαδρομής.

 

 

Οι ηλεκτρολύτες είναι το παν
Πρέπει να πίνεις νερό, αλλά δεν πρέπει να πίνεις πολύ νερό. Αυτό γιατί το σώμα προσπαθεί να αποβάλει το έξτρα νερό και μαζί με αυτό φεύγουν και ηλεκτρολύτες από το σώμα μας. Κατά μέσο όρο το σώμα μας χάνει μισό λίτρο ιδρώτα κάθε μισή ώρα άσκησης, μια αναλογία που καλό είναι να τηρείς για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

Προσοχή στα energy drinks
Η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών μέσα από energy drinks είναι η πιο εύκολη λύση, αλλά θέλει προσοχή. Πολλά από αυτά τα ποτά είναι γεμάτα ζάχαρη και πρόσθετα που δεν έχεις ανάγκη ή είναι επιβλαβή αν πίνεις τα πίνεις σε καθημερινή βάση. Προτίμησε κάποιο χωρίς ζάχαρη δεν μπορείς να τα αποχωριστείς και με όσο πιο φυσικά συστατικά γίνεται. Οι φυσικοί χυμοί είναι επίσης πολύ καλή εναλλακτική.

 Μην ξεχνάς το μαγνήσιο
Ένας από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία, είναι το μαγνήσιο. Είναι τόσο απαραίτητο, αν και βρίσκεται σε ίχνη στον οργανισμό μας, που το έχουν ανάγκη οι μύες μας, το νευρικό μας σύστημα, τα οστά, το αίμα, ακόμα και το DNA μας. Καταλαβαίνουμε την έλλειψη σε μαγνήσιο από κράμπες, μυϊκούς πόνους και κρυάδες και μερικές φορές η ενυδάτωση δεν αρκεί για την αναπλήρωση του μαγνησίου. Πριν φτάσουμε στα συμπληρώματα, αξίζει να προσπαθήσεις με τη διατροφή επενδύοντας περισσότερα σε γαλακτοκομικά και σκούρα φυλλώδη λαχανικά.

Μερικές φορές η δίψα καμουφλάρεται με την πείνα
Μπορεί να νιώθεις ότι πεινάς, αλλά μπορεί να είναι απλά ιδέα σου και κάτι άλλο να ζητάει ο οργανισμός σου. Κάθε φορά που νιώθεις ότι πεινάς, πιες ένα ποτήρι νερό και περίμενε 20 λεπτά. Αν το αίσθημα επανέλθει, τότε όντως το σώμα σου ζητάει τροφή, σε αντίθετη περίπτωση είχε ανάγκη ενυδάτωσης.

001 xtreme

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ