Πόσο πρέπει να γυμναστείς για να αντιμετωπίσεις την υπέρταση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Η υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση, είναι ένα πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα συχνό στους άνδρες και συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων που επίσης εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στον ανδρικό πληθυσμό έναντι του γυναικείου.

Οι επιστήμονες επανειλημμένα έχουν τονίσει πως ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με ισορροπημένη διατροφή και άθληση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, ή ακόμα και να μειώσει τα ήδη αυξημένα επίπεδα πίεσης.
Πόσο όμως πρέπει να γυμνάζεται κάποιος για να αντιμετωπίσει την υπέρταση;

Την απάντηση έδωσε μια νέα έρευνα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη αρκούν πέντε ώρες ή 300 λεπτά, την εβδομάδα, σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης για να τα καταφέρετε.

Οι ερευνητές, αφού παρακολούθησαν 5.000 νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 18 έως 30) για 30 χρόνια, διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητές τους να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση μειώθηκαν σημαντικά εάν κατάφερναν να γυμνάζονται για περίπου πέντε ώρες την εβδομάδα.

Η δρ. Kirsten Bibbins-Domingo, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξηγεί ότι οι νέοι τείνουν να κινούνται περισσότερο, αλλά τα επίπεδα δραστηριότητας συχνά μειώνονται με την ηλικία που συμβαίνει όταν αυξάνονται οι πιθανότητες αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της νεαρής ενηλικίωσης – σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι προτείνεται προηγουμένως – μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική» εξηγεί.

Η σταθερότητα «χτυπά» την υπέρταση

Το κλειδί για να επωφεληθείτε πλήρως από την άσκηση όσον αφορά την υπέρταση είναι η συνέπεια και η σταθερότητα. Στη μελέτη, τα άτομα που έκαναν μέτρια άσκηση για τουλάχιστον πέντε ώρες την εβδομάδα κατά την πρώιμη ενηλικίωση είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση από εκείνα που ασκούνταν λιγότερο.

Και, η πιθανότητα έγινε ακόμη χαμηλότερη για το 11,7% των ατόμων που διατήρησαν αυτό το επίπεδο δραστηριότητας μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Παρόλο που μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο να βρούμε και χρόνο για την γυμναστική καθώς μεγαλώνουμε και μαζί μας αυξάνονται οι ανάγκες μας, αυτά τα ευρήματα μας δίνουν ακόμα έναν καλό λόγο για να προσπαθήσουμε περισσότερο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ