Είσαι 45άρης και δεν φτάνεις τα δάκτυλα των ποδιών σας;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τι σημαίνει για την υγεία σου...

Το ελιξίριο της νεότητας βρίσκεται στη σπονδυλική μας στήλη. Δείτε πόσα αποκαλύπτει μια εύκαμπτη πλάτη για την υγεία συνολικά και ειδικότερα για την καρδιαγγειακή μας κατάσταση

Τα νέα είναι ευχάριστα για όποιον γυμνάζεται και δίνει έμφαση στην ευλυγισία και την ευκαμψία του σώματος, ιδιαίτερα στην περιοχή της πλάτης. Τα τελευταία χρόνια τα στοιχεία αποκαλύπτουν περίτρανα ότι η ευλυγισία των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης αποτελεί δείκτη της ελαστικότητας των αρτηριών. Επομένως, όσο πιο εύκαμπτη η πλάτη, τόσο πιο νεανικό το αγγειακό δέντρο της καρδιάς – και αυτό είναι καλό!

Ας επιχειρήσουμε την ακόλουθη άσκηση. Καθίστε στο πάτωμα με το πόδια τεντωμένα μπροστά σας. Προσπαθήστε να φτάσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας με τα χέρια σας. Πλησιάζετε; Θέλετε πολύ ακόμη; Δεν υπάρχει περίπτωση; Μόλις επιχειρήσατε μια άσκηση ευλυγισίας της σπονδυλικής στήλης η οποία αποκαλύπτει πολλά για τη νεανικότητα των αρτηριών σας.

Το ίδιο ακριβώς πείραμα διεξήγαγαν Ιάπωνες ερευνητές οι οποίοι αξιολόγησαν την ικανότητα 526 ενηλίκων ηλικίας 20-83 ετών να κάθονται στο πάτωμα και να φτάνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους. Η αρτηριακή γήρανση των συμμετεχόντων εκτιμήθηκε με υπερήχους και για τους άνω των 40 ετών διαπιστώθηκε άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης και των αρτηριών. Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Physiology.

Επομένως, αν είστε άνω των 40 και δεν μπορείτε να πλησιάσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας, μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσετε, όχι μόνο για τη χαμένη σας ευλυγισία, αλλά και για την καρδιά σας.

Η ιαπωνική έρευνα δεν είναι η μόνη που διαπιστώνει ότι η ευκαμψία των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης συσχετίζεται άμεσα με την αρτηριακή γήρανση. Αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει την αναμφισβήτητη υπεροχή του stretching σε σύγκριση με άλλα workouts όσον αφορά τη βελτίωση της ελαστικότητας των αρτηριών.

Επομένως, υπάρχει τρόπος να βελτιώσετε την ευλυγισία σας, ως εκ τούτου και την ελαστικότητα των αρτηριών σας. Η λύση είναι το stretching ή αλλιώς οι διατατικές ασκήσεις. Μια άλλη πρακτική που επίσης μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι η γιόγκα. Πέρα από βελτίωση της ευκαμψίας και της ελαστικότητας των αρτηριών, η γιόγκα έχει συσχετιστεί και με βελτίωση των τιμών της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο εύκαμπτη είναι η σπονδυλική στήλη τόσο πιο νεανικές οι αρτηρίες σας.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ygeiamou #9 που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 28/5

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ