Γιατί τα «μη πρωτεϊνικά» αμινοξέα μπορεί να κάνουν κακό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής για την ενίσχυση της σωματικής δύναμης και της μυϊκής απόδοσης σημαίνει ότι πολλά άτομα σήμερα μπορεί να λαμβάνουν ασυνήθιστα αμινοξέα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Toxicology in Vitro, έδειξε ότι ακόμη και σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις το αμινοξύ L-νορβαλίνη μπορεί να κάνει τα κύτταρα ανθυγιεινά και τελικά να τα σκοτώσει.

Οι πρωτεΐνες στη διατροφή μας περιέχουν αμινοξέα που απελευθερώνονται στο έντερο και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από το σώμα μας για την κατασκευή νέων πρωτεϊνών. Η L-νορβαλίνη είναι ένα από τα εκατοντάδες αμινοξέα που κανονικά δεν χρησιμοποιούνται για να παράγουν πρωτεΐνες στον άνθρωπο.

Ο κύρια συγγραφέας της μελέτης Kate Samardzic είπε ότι η υψηλότερη κατανάλωση αμινοξέων είναι μεταξύ των αθλητών και των bodybuilders. Οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνες είναι υψηλότερες στα πολύ ενεργά άτομα και οι πρωτεΐνες θεωρείται ότι βελτιώνουν την απόδοση. Η ζήτηση αμινοξέων μέσω συμπληρωμάτων έχει επεκταθεί αλλά εκτός από τα φυσιολογικά αμινοξέα που παράγουν πρωτεΐνες, λαμβάνονται και άλλα "μη πρωτεϊνικά" αμινοξέα.

Χημικός πόλεμος

Ορισμένα "μη πρωτεϊνικά" αμινοξέα είναι τοξικά επειδή μπορούν να μιμηθούν τα πρωτεϊνικά αμινοξέα και να "εξαπατήσουν" το σώμα να κάνει ελαττωματικές πρωτεΐνες, μια ιδιότητα που χρησιμοποιείται από ορισμένα φυτά για να σκοτώσουν αρπακτικά ζώα.

«Ορισμένα φυτά μπορούν ακόμη και να απελευθερώσουν μη πρωτεϊνικά αμινοξέα στο έδαφος για να σκοτώσουν άλλα φυτά ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ο χημικός πόλεμος μεταξύ των φυτών είναι ένα γνωστό φαινόμενο. Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η L-νορβαλίνη έχει αντιμικροβιακή και ζιζανιοκτόνο δράση, εξετάσαμε την τοξικότητά της σε ανθρώπινα κύτταρα», είπε η η Samardzic.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά την τοξικότητα της L-νορβαλίνης σε ανθρώπινα κύτταρα, εξετάζοντας ειδικά την επίδρασή της στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων που απορρέουν από την ικανότητά της να μιμείται τα πρωτεϊνικά αμινοξέα.

Ζήσης Ψάλλας
www.zougla.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ